Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



torsdag 4 september 2008

Tips för att få ett nytt jobb


Arbetet utgör ofta en stor del av vårt liv och tillfredsställelsen på jobbet har därför stor betydelse för hur vi mår. När det inte känns bra finns det olika vägar. Antingen kan man prata med chefen om sin situation och be att få nya arbetsuppgifter, eller så kan man sträva efter att successivt visa framfötterna och tillskansa sig nya områden på arbetet. Ett alternativ det är viktigt att inte glömma bort är också att se sig om efter ett annat jobb. En sådan förändring kräver ofta mod, eftertanke och beslutsamhet. Nedan följer några tips från Expressen på hur man kan göra sitt bästa på anställningsintervjun.

Sex tips för att få ett nytt jobb

Att stå utan jobb gör människor desperata. Men för att få en ny anställning krävs att du inte låter den känslan ta över. CNN Money har listat sex tips för att bättre klara av en anställningsintervju.
Det vanligaste felet arbetssökande gör är att de hetsar sig in i något de inte känner dig säkra på. Det är förståeligt, såklart, men bäst resultat får du alltid genom att ta det lugnt, lägga lång tid på att uppdatera och putsa till ditt CV för att sedan skicka det till utvalda arbetsplatser.

När du blir kallad till intervju gäller det att även där ta det cool, rapporterar CNN Money. Se tillfället som en chans inte bara för arbetsgivaren att undersöka dig utan också för dig att undersöka arbetsplatsen.

Här är sex tips att ta med till intervjutillfället:

1. Om du inte kommer överens med en potentiell chef under anställningsintervjun så kommer du aldrig att göra det.

Att trivas med sin blivande chef är A och O. Om du redan under en anställningsintervju noterar att du och chefen inte förstår varandra kommer det inte att ändras när du börjar jobba för honom. Använd intervjutiden till att undersöka om chefen verkar intresserad av vad du säger och förstår vad som är viktigt för dig i din karriär, innan du accepterar jobberbjudandet.

2. Klickar du inte med dina kommande medarbetare så kommer arbetsrelationerna aldrig att fungera.
Känner du på dig att din nya arbetsplats kommer innebära konflikter? Då gör du rätt i att lyssna till dina känslor. Att inte komma överens med sina medarbetare tar extremt mycket energi från själva arbetet. Fundera på om du tror att det kommer vara värt det.

3. Sluta oroa dig för att bli bortvald.
Det här momentet är svårt om du varit arbetslös ett tag och oroar dig för att räkningshögarna växer. Men att desperat vilja bli utvald av en arbetsgivare kan medföra att du accepterar sammanhang du annars aldrig hade sökt dig till. Det kan bara sluta i katastrof.



4. Börja med att bestämma dig för vad du vill.
Innan du går till en intervju så gör upp en lista över vad som är viktigt för dig. Prioriterar du din arbetsmiljö? Vill du jobba mellan nio och fem? Att veta vad du vill redan innan du börjat ger dig chansen att ställa precisa frågor som kan få fram ifall jobbet verkligen är rätt för dig eller inte.

5. Sälj inte din själ.
Att ta ett jobb bara för lönens skull är okej. Det är till och med oftast oundvikligt. Men om du från början vet att ditt nya jobb inte är det som egentligen känns rätt för dig – sätt upp en tidsplan för hur länge du tänker stanna kvar, och håll den.

6. Var dig själv.
Självklart vill varenda människa visa upp sin bästa sida under intervjuer men det är lätt att låta det gå för långt. Egentligen, vill du inte allra helst få ett jobb där du är accepterad för den du är? Du kanske kan lura andra genom att vinkla ditt CV, men i slutändan är det de som lurat dig när du dagligen tvingas gå till ett jobb där du låtsas vara någon annan.


Du kan få mer inspiration till att göra en stor förändring i ditt liv från boken Dags att komma loss. Kan också rekommendera två böcker på området av Nina Jansdotter; Livskarriär: 7 steg till ett roligare jobb och Självkänsla på jobbet (som också finns som kostnadsfri e-kurs). Läs även om att brist på feedback på arbetsplatsen kan få dig att må dåligt.


Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mellanmigochgud sa...

Åh tack för tipset. Det där var bra och välbehövt.

Chissra
http://chissras.blogg.se

Areyanna sa...

Mental träning är jätte viktigt även för oss vanliga non fitness tävlande elitidrottare=) Ett måste för att må bra och se till att nå dit man vill=)