Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



torsdag 28 augusti 2008

Psykologisk film


Ett spännande intiativ är Stockholmsfenomenet "Psykologer tittar på film" som analyserar intressanta filmer från ett psykologiskt perspektiv och ofta har med en känd psykolog som gäst. Läs nedan DN:s artikel av reportern Calle Pauli.

”Psykologer tittar på film” inleder sin andra omgång på Klarabiografen i Kulturhuset efter en lyckad vår där alla visningar/samtal var fullknökade. Initiativtagare och ständig moderator är Jonas Mosskin, psykologstudent, cineast och bloggare. Idén fick han för några år sedan när han började psykologlinjen och saknade ett naturligt, självklart samtal utanför föreläsningssalarna om det han och hans kurskamrater höll på med.

– Film och litteratur har alltid varit mitt sätt att förstå människor. Dessutom hade en kompis till mig en privat liten filmklubb hemma där vi samlades och visade filmer för varandra, som vi samtalade om efteråt. När han slutade med det hade jag ett behov att fortsätta.

Sagt och gjort: ”Psykologer tittar på film” började hos numera nedlagda Ugglan på Närkesgatan, fortsatte på Street och landade i våras på nya Klarabiografen.

Urvalet är personligt.

– Jag kollar mycket film och tar med det jag är sugen på. Jag vill ha en bredd i urvalet, som skall täcka in så många som möjligt: barn och vuxna, sjuka och friska. Och sedan försöker jag matcha film och gäst.

Hur väljer du?
– Det måste bränna till på något sätt, filmer handlar ju ofta om relationer: kärlek, olycka, kriser. Man behöver ju prata när det är svårt, säger Jonas Mosskin och hänvisar till Lev Tolstoj som påpekat att alla lyckliga familjer är likadana medan alla olyckliga familjer är olika varandra.

Komedier?
– I så fall måste de vara skruvade, som ”Borat” som vi visade i våras och som Peter Naroskin introducerade. ”Livet från den ljusa sidan”, där Jack Nicholsons fobiske författare slänger en hund i sopnedkastet vore också möjlig.

– Men efter filmer där alla har det bra skulle det bli mjäkiga samtal.

Höstens ”Psykologer tittar på film” inleds med Ingmar Bergmans ”Persona” och kvällens gäst är Iréne Matthis.

– Det finns så mycket att hämta i Bergmans filmer så det är självklart att man måste ha med honom någon gång, säger Jonas Mosskin.

Hittills har det blivit så att han mest visat film från de senaste tjugo åren, men det är absolut ingen regel. I höst har han med två äldre klassiker: ”Persona” från 1966 och Sidney Lumets ”12 edsvurna män” från 1957 som visas den 20 november och introduceras av Christer Sandahl.

Höstens övriga två filmer är Lars von Triers ”Idioterna”, visas 25 september med Daniel Frydman som gäst, och franska ”Water lilies” som kom förra året och som handlar om femtonåriga konstsimmerskor på väg att bli vuxna. Den visas 30 oktober och gäst är Fredrik Livheim. Kolla vidare på www.psykfilm.com.

Läs mer om den svenska filmhösten och varför TV återanvänder gamla filmer mer och mer på bekostnad av mer aktuella produktioner.


Andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: