Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



måndag 7 juli 2008

Negativa tankar


Veckans citat:

"Everything you do, every thought you have, every word you say creates a memory that you will hold in your body. It's imprinted on you and affects you in subtle ways—ways you are not always aware of. With that in mind, be very conscious and selective."

av Phylicia Rashad

tänker jag handlar om att vi både kan odla lycka och olycka beroende på vad vi fokuserar mest på i våra liv. Det är idén bakom det salutogena perspektivet som menar att vi borde bygga på våra styrkor istället för svagheter. Det traditionella psykodynamiska perspektivet har kritiserats för att vara alltför problemorienterat och på så sätt leda in patienterna i ett negativt tänkande. Medan det kognitiva perspektivet på omvänt sätt har blivit kritiserats för att vända alla svåra känslor ryggen och se de som resultat av ett felaktigt (negativt) tänkande.

Men visst är det så att det är lätt att hamna i ett negativt tänkande och därför mest uppmärksamma de jobbiga saker som bekräftar vårt perspektiv. Dessutom innebär ju en ständig oro en slags förberedelse för det värsta som kan hända. Har vi inte hört strofer som "Man ska inte ropa hej förrän man tagit sig över ån", "Ta inte ut segern i förskott" och "Förbered dig på det värsta men hoppas på det bästa" till leda? I detta förhållningssätt ligger en pessimistisk grundsyn som en slags vaccination mot besvikelser. Men resulterar det inte ofta i att vi undviker att glädjas och undviker att utmana oss själva i vår rädsla för att misslyckas? Vi undviker helt enkelt en positiv syn för att vi inte ska bli överraskade när det kommer något negativt i vår väg. Därför tycker jag citatet är så bra. Det påminner oss om att alla våra tankar och beteenden formar förväntningar, perspektiv och upplevelser. Vi kan alltså i viss mån välja en mer livsbejakande och positiv livssyn! Det vi upplever ger sedan förväntningar på i framtiden - och uppmärksammar därmed lättare. Därmed kan vi så för en mer positiv spiral ska komma till stånd och odla vår glädje!

Samtidigt tror jag det är oerhört viktigt att alla våra känslor ska få plats. Smärta, sorg och ledsenhet har ett stort värde på många sätt. Vi måste försöka vara äkta och lyhörda för vad vi känner, men samtidigt inte av slentrian vara så där lite garderande negativa.

Vad tänker du?


Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Per Penning sa...

Onekligen är tankekontroll väsentligt, speciellt om man som jag tenderar att fundera i negativa banor.

Rebecka sa...

Hej Per!

Precis! Det är så lätt att vanemässigt falla in i sina (mina) negativa hjulspår. Det är liksom autopiloten som styr när jag inte aktivt försöker ta rodret.

Kram, Rebecka