Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



måndag 19 maj 2008

Veckans citat

Everybody wants to be somebody; nobody wants to grow.

Johann Wolfgang von Goethe

Veckans citat handlar för mig mycket om en önskan bort, en önskan om att förutsättningarna hade varit annorlunda och en önskan om en ny start för att livet ska bli som man vill ha det. En önskan att allt borde vara annorlunda och att det med nuvarande pokerhand är för dåligt för att kunna ge en tillfredsställande framtid. Då är det lätt att misströsta och ge upp och hänfalla till passivt önskande och trånande efter något annat. Att vara någon annan. Att leva ett annat liv. Att ha ett annat sammanhang där man kommer till sin rätt.

Men för att resa någonstans är det viktigt att börja ta reda på var man är någonstans och det innebär att man måste försöka acceptera sig själv och sin situation. För bara om man utvärderar sin position kan man sedan ta ut en ny riktning.

Citatet får mig också att tänka på avundsjuka, vilket hör samman med detta. ”Jag har inte vad som krävs, livet är orättvist och kan bara bli bra om jag är någon annan.” Vilket ju alla andra är. Så per definition utgör alla andra människor på detta sätt en provokation mot självkänslan! Det är lätt att hamna i dessa cirkelresonemang när livet frustrerar, när livet inte blir vad man tänkt sig och när livet känns mycket ändligare än vad man trott.

Så lösningen blir gärna pseudoliv framför TV:n, i böckernas värld eller genom intellektuella utsvävningar som inte leder någon vart. En distans som bevarar både självkänsla och stagnation. Ett drömmeri utan handling som konserverar det man vill förändra.

Men istället för att längta efter att vara någon annan kan man använda andra som inspiration, förebilder och draghjälp. ”Kan de så kan jag” Andra visar på att något kan vara möjligt även för en själv. Sedan är det upp till en själv att förändras, att sila agnarna från vetet, att anpassa strategier som passar en själv och att pröva sig fram för att hitta till ett mer autentiskt jag och tillfredsställande liv. Vilket inte är någon annans.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: