Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



fredag 28 mars 2008

Att utvecklas

"If you have the courage to take the risks to say,
'I'm going to reinvent this part of my life,' you can be very, very happy."
Susan Molinari

Veckans citat handlar om att våga förändras som människa. Att ifrågasätta det gamla och invanda. Och att hitta tilltro och kraft att sätta igång med en inre eller yttre förändring som ofta väcker tvivel på om man kommer att klara av det och hur saker och ting kommer att bli. Det kräver envishet, en stor portion engagemang och en stark vilja att förverkliga de framtidsvisioner man har.

Men man kan ofta stöta på motstånd från oväntat håll. En förändring av det välkända och trygga kan upplevas hotande inte bara av en själv, utan även av den närmaste omgivningen. När man planerar att utveckla någon del av sitt liv är det inte ovanligt att man kommer att mötas av en rejäl dos skepticism och snudd på hånfull inställning från andra. Det kan ställas näsvisa frågor förmedlade i en schimär av omtänksamhet men ofta med en underton av tillrättavisande och ifrågastättande. Det är sällan man får höra ”Vad roligt!” eller ”Det låter som ett spännande projekt!”. Utan de vanligaste kommentarerna brukar vara "Men har du tänkt på detta...?", "Räcker det inte med att...? "Ja, drömma kan man ju alltid!", Är det verkligen realistiskt med tanke på..." osv.

Utan att jag tror att de flesta egentligen menar något illa eller att de försöker platta till en av ren avundsjuka tror jag att många människor omedvetet har svårt att acceptera att någon försöker göra någonting av sitt liv som de själva inte orkar eller vågar. Dessutom kan det upplevas som hotande att sträva mot att bli annorlunda eftersom detta kan innebära att vänner och bekanta får nya förutsättningar i relationen vilket i sin tur kan kräva att de förändras.

Därför tycker jag citatet är så bra. Det kan fungera som en ställföreträdande god vän som uttrycker det man skulle vilja höra från andra när man engagerar sig i den osäkra men spännande resan mot förändring. Vare sig det gäller att gå ner i vikt, börja lära sig säga ifrån, bygga ett hus, flytta till landet eller börja gå i terapi.

Så om du har bestämt dig för att ta tag i någon aspekt i ditt liv och förändas säger jag som man brukar i England ”Good for you”! (Detta ska inte förknippas med det mer nedlåtande ”Vad bra för dig” som man inte så sällan hör i Sverige).

Jag hoppas också att denna site kan fungera som en idébank och ett forum för inspiration, stöttning och motivation vid nya projekt i livet och för att få hjälp att hålla kursen i olika redan pågående strävanden. Lycka till!

Andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: