Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



fredag 28 mars 2008

Boktips om personlig utveckling

Det finns många böcker skrivna om personlig utveckling, men det är en kategori där kvalitén och innehållet tyvärr är mycket skiftande.

En bok man kan läsa många gånger om är ”De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem” av Freeman och DeWolf. Arthur Freeman har skrivit många läroböcker om evidensbaserad KBT och har en gedigen kunskap om hur tänkandet påverkar vårt handlande. Den här boken finns på pocket och är en populärvetenskaplig introduktion till tankesättet inom KBT och fokuserar på tio vanliga tankefel många gör. Till exempel att ta saker personligt, att ha perfektionistiska krav på sig själv, att tro att man vet vad andra tänker, och att ständigt oroa sig med ”tänk om” eller katastrofiera enligt vad Freeman kallar för ”hönapönasyndromet”. Freeman berättar på ett både underhållande och kunnigt sätt om hur man kan ifrågasätta sina omedelbara reaktioner, invanda tankesätt och känslomässiga tänkande för att utvärdera vad som egentligen sker innan man reagerar med en spiral av negativa tankar, känslor eller beteenden som ofta vidmakthåller problem.

Många av idéerna i boken är egentligen självklara men det är ändå lätt att halka in i gamla hjulspår och tolka situationer och som man brukar och bete som vanligt. Det bästa med boken är att man börjar ifrågasätta destruktiva tankesätt och handlingsmönster och får lite distans till hur man fungerar. Vem har inte lätt för att reagera och ta saker personligt stället för att tänka igenom situationen och se att det finns många fler troliga förklaringar till det som händer. Det handlar inte om att avfärda alla negativa tankar och ersätta dom med käcka positiva tillrop, utan om att vädra ut de negativa tankarna som ofta verkar i det tysta och friskt undersöka hur stor sannolikhet det är att de faktiskt stämmer. Därmed får man hjälp till att skapa ett slags inre rum där man kan tänka innan man reagerar och får också en större frihet därefter att agera, känna och tänka. Boken är således en påminnelse om att det alltid finns flera aspekter än de man noterar i varje situation och att man ska vara försiktig med att dra förhastade slutatser. Men som Freeman påpekar är negativa tankar inget som för en gång är undanröjda, utan ”man måste ständigt hålla efter och sopa undan. Men arbetet går lättare när man har ordentliga redskap till sin hjälp” (s336) menar han och avslutar med en fyrastegsplan – identifiera, analysera, ifrågasätt och handla! Hur ofta gör vi det när vi går igång på något?

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: