Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



måndag 24 mars 2008

Inspirerande filmer

Ibland ser man en film som skakar om och inspirerar och när man går ut från biografen känns världen ny och öppen för förslag. Man har glömt bort sina vardagliga småproblem och inser att livet är mycket större. Och att alla val man gjort skapat en tillfällig version av vem man är och vad som kunnat ske. Helt plötsligt är allt möjligt och bara tanke och intiativkraft sätter gränser. Jag tänker på filmer som leker med tiden och vad som kunde varit om man gjort ett annat val eller om förutsättningarna varit annorlunda. Den mest klassiska är kanske Livet är underbart med James Stewart i huvudrollen som brukar visas på juldagen varje år. Det är en version av Dickens A Christmas Carol (som bla filmats med Bill Murray som Scrooged). En annan fantastisk film är The Butterfly Effect som undersöker vad som händer om man bara handlar lite annorlunda i situationer som i efterhand visats ha stor påverkan på hur livet kommer att gestalta sig. Även Sliding Doors utforskar två olika parallella händelseförlopp som är möjliga efter en tillsynes obetydlig händelse som att hinna med en tunnelbana eller inte innan dörrarna stängs. Frequency är en fin film på det temat med min favoritskådis Dennis Quaid. Mina favoritfilmer med Nicholas Cage; Peggy Sue got Married av Coppola och En andra chans är också två underbara filmer i denna genre. Jag gillade även Vansinnigt förälskad som leker med tiden på ett lite annorlunda sätt som jag inte ska avslöja eftersom detta är en måste-se-film! Det finns också flera mer lättsamma komedier som behandlar detta ämne på ett inspirerande sätt, exempelvis 13 snart 30 där den gråa tonårstjejen drömmer sig bort till ett liv där hon är snygg, framgångsrik och vuxen. På samma tema är Bruce den allsmäktige som tröttnat på livet efter alltför många motgångar, och förbannar Gud vilket får till följd att han själv får pröva att vara Gud för en tid. Även Click med Adam Sandler bygger på detta och handlar om en man som får en fjärrkontroll till sitt liv och på detta sätt får stor möjlighet att styra det som han vill. Naturligtvis är filmerna om Tillbaka till framtiden också klassiker. Jag får heller inte glömma bort Måndag hela veckan som jag har sett många gånger! Ni kan tjuvkika på den här:


Det finns också filmer som är inspirerande på ett helt annat sätt. Jag tänker på filmer med dubbla bottnar som ofta väcker fler frågor än de ger svar. De har en förmåga att komplicera det självklara, utan att ge några lätta lösningar eller happy endings. Som får en att tänka över att livet är tvetydigt och mångfacetterat och man får en bekräftelse på att det inte är så enkelt att vara människa, men spännande! Jag tänker på många av Ingmar Bergmans filmer, som exempelvis Törst, Vargtimmen, Persona och Viskningar och rop. Dessa filmer är också inspirerande därför att de ofta visar hur man som person skulpteras och förändras av det som sker runtomkring en. Livet är en resa där vi inte bara passivt ser på utan också reser på ett inre plan. Dels kan sådana filmer ge en psykologisk inblick i hur människor fungerar och varför de blivit som de är och dels kan sådana filmer inspirera till öppenhet kring nya erfarenheter och att inte vara så rädd för förändringar. Många av de filmer som leker med tiden har detta innehåll. Andra filmer på detta tema är tex Smultronstället, Darjeeling Limited, Livet från den ljusa sidan, Birdy, Sybil, Antonias värld och många fler. De filmer som är självbiografiska eller gestaltar hur en eller flera generationer växt upp är ofta mycket spännande med detta innehåll.

Detta var några av mina favoriter på ämnet inspirerande filmer och det vore jättespännande att få tips på andra filmer som inspirerat just dig!


Andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

Gisan sa...

Jag kan fylla på med "Conversation with God", Små och stora mirakel och många många fler :-) Tack för en underbar blogg!!!

Sofia sa...

Tack! Kul att du tycker om den! Jag har sett den (första)filmen och den är verkligen tänkvärd. Den andra ska jag försöka se. Har du fler förslag så får du gärna dela med dig.

martina sa...

peaceful warrior, what the bleep do we know och the shift