Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



torsdag 24 april 2008

Mental träning

Det är lätt att hamna i ett negativt tänkande och gå omkring och oroa sig ständigt och jämnt. Ofta ursäktar vi beteendet och tycker att oron har en positiv funktion eftersom den får oss att undvika dumdristiga beteenden och förbereder oss på det värsta. Men detta sker ofta till priset av att vara avlappnad och öppen för möjligheterna som finns runt omkring oss. Det berövar oss också från förmågan att kunna njuta av livet precis som det är.

Därför är det viktigt att med jämna mellanrum försöka utmana gamla invanda orostankar och aktivt träna tänkandet så att det fungerar till vår fördel och blir anpassat till verkligheten. Vi måste vara lyhörda på hur vi ständigt klankar ner på oss själva och oroar oss för framtiden för att uppmärksamma detta, och sedan aktiv ersätta dessa blockerande tankar med mer positiva livsbejakande alternativ. Jan Strömberg skriver här om hur man kan påverka sin attityd och hur man kan hantera motgångar på ett konstruktivt sätt. Men tänk på att denna artikel, precis som olika träningsprogram för kroppen, inte kommer till någon nytta om du inte också själv övar om och om igen och försöker applicera det i din egen vardag på en regelbunden basis.


Vinnarattityd - så skaffar du den!

av Jan Strömberg


Det är inte vad som händer dig som räknas utan hur du reagerar på det som händer. Speciellt viktigt är detta när du stöter på oväntade problem, något som du inte har förväntat dig och något som du inte har förberett dig mentalt för.


Följ de här 4 stegen till en framgångsrik vinnande attityd.


Koncentrera dig på vad som händer i framtiden
Vilka utmaningar du än ställs inför, fokusera på framtiden i stället för det som hänt. I stället för att oroa dig för vem som gjorde vad och vem du ska skylla på, ha fullt fokus på dina framtida mål och det du måste göra för att nå dem. Skapa en tydlig målbild över din framtid och bestäm dig för att ta alla de nödvändiga steg som behövs för att nå det målet.


Koncentrera dig på lösningen.
Närhelst du ställs inför svårigheter eller bakslag, hitta svaren i lösningen i stället för att fastna i problemen. Tänk och tala om hur du ska lösa problemen eller hur du ska övervinna dina svårigheter snarare än att älta problemen om och om igen. Lösningar är positiva, problem är negativa. I det ögonblick du bestämmer dig för att börja tänka i termer av lösning blir du en annan person, mer positiv och konstruktivt tänkande.


Leta efter de positiva sakerna i det som hänt
Utgå från att det finns något gott i allt som händer – i varje problem ligger också en möjlighet.




”Livet är en serie av erfarenheter som var och en får oss att växa även om det ibland kan vara svårt att inse detta. Vår värld byggdes för att utveckla våra karaktärer och vi måste lära oss att motgångar och sorg som vi uthärdar hjälper oss i vårt fortsatta liv”
-Henry Ford-


Ibland kanske det inte är helt lätt att förstå det som händer, men har du en optimistisk grundsyn blir det mycket lättare att hitta det positiva som trots allt finns där. Men du måste kanske söka aktivt.


Vad har du lärt dig av det som hänt?
Leta efter den lektion du har lärt dig. Tänk dig att det som hänt inte hänt av en tillfällighet utan av en speciell anledning, nämligen att testa dig. Det finns en lektion att lära i allting som händer dig i livet. Gräv inte ned dig i ett misslyckande, ta det som ett tillfälligt stopp på vägen mot dina mål. Lär i stället av det inträffade och gå vidare.

Idrottsvärlden hade varit en megastjärna fattigare om Michael Jordan hade nöjt sig med att sluta med basket när han inte blev uttagen till sitt high school-lag. Men han ville annat och det är en mästares signum att hela tiden jobba med att förbättra sina svagheter.
Men den stora talangen fanns där hela tiden. Som 21-åring blev han proffs och från den dagen gick hans karriär spikrakt uppåt. Jordan förde sitt Chicago Bulls till 6 NBA-titlar och vid 9 tillfällen vann han skytteligan. Med sitt Dream Team tog han också två olympiska guldmedaljer. På en fråga om framgång och misslyckande svarade Michael Jordan:


Under min karriär har jag missat 9340 skott och 368 gånger har jag varit på den förlorande sidan. 38 gånger har jag missat det avgörande skottet i slutsekunderna. Jag har misslyckats gång på gång I mitt liv,men det är just därför som jag har haft sådana framgångar”.


En av de största idrottsmän genom alla tider har talat. Vad kan du lära dig av hans vinnande attityd?


Ibland glömmer vi att vägen till framgång många gånger är kantad av misslyckanden men vi måste lära oss att hantera detta för att kunna gå vidare. Du kan inte vinna något i livet utan att samtidigt förlora.


Bestäm dig för att ha en Positiv Mental Attityd (PMA).
En Positiv Mental Attityd är ett absolut villkor för dig om du vill lyckas i din idrott. Fokusera på din framtid, på att hitta lösningar på problem som uppstår och leta efter den lektion som det har lärt dig.
Passa också på att studera hur framgångsrika idrottsmän uppträder, lär dig av deras bra och mindre bra sidor.

De här tre sakerna kan du börja med omedelbart:

  1. Först, leta efter lösningar på varje svårighet du möter. Ha för vana att leta efter svaren på dina frågor och lösningarna på dina problem.

  2. För det andra, leta efter den lektion du lärt dig i varje motgång du möter och gör en lista över det du lärt dig genom detta.

  3. För det tredje, ha för vana att skriva ned allt detta lärt dig, dina problem och de steg du tänker ta för att lösa detta.

Lycka till!


Har du tankar kring artikeln? Vad har du för metoder för att bryta negativa tankar i vardagen?


Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: