Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



tisdag 8 april 2008

Bli snygg på en vecka!

Visst är det bra att träna regelbundet, och göra långsamma och konstruktiva mer varaktiga förändringar. Speciellt nu när det är vår vill man gärna komma för att kunna känna sig skapligt snygg inför beach 08.

Långsiktiga projekt i all ära, men ibland behöver man bli snygg snabbt! Kanske för att känna sig extra fräsch på den där festen i helgen, eller så behöver man bara en lyxigare vardagskänsla och bli lite nöjdare med sig själv. En radikal uppfräschning kan också fungera som en symbolisk övergång eller mental kickoff för att påbörja ett nytt liv som innehåller större förändringar!

Jag tänkte här ge några av mina bästa tips på hur man trots sina extrakilon och en motvilja mot mer radikala förändringar faktiskt kan pigga upp sig med en minimakeover på bara en veckas tid! Och då med betoning på utseendet och inte på en mer fullständig inre upprustning.

  1. Mitt första tips är använda brun-utan-sol över hela kroppen varannan dag. På en vecka hinner man få en ordentlig solbränna som lurar andra att tro att man gått ner i vikt, eller gjort något annat för att man faktiskt ser mycket fräschare ut! Jag är nöjd med L'Oreals pumpförpackning, men det finns en uppsjö av produkter att använda sig av (se tex Aftonbladets test). Visst står det att man ska torrborsta sig innan man smörjer in sig, men det enda jag brukar tänka på är att smörja in händerna med handkräm så de inte blir alldeles brunfärgade. Även armbågar, knän, tår och knogar kan få lite hudsalva så att de inte blir som bruna fläckar på kroppen. Jag brukar smörja in mig natten före eftersom jag tycker det är lite kladdigt att ha på sig krämen dagtid. Men ska man ändå bara vara hemma går ju det också bra.

  2. Klipp dig och tona håret! Inget kan få en att förändras så snabbt som en härlig ny frisyr! Man kan alltid trösta sig med att håret snabbt växer ut igen om det skulle bli helt fel. Men om inte annat så har man fått glada hårtoppar och ett nytt schvung i håret som ger en fräschare stil! Att tona håret vill jag också rekommendera eftersom håret blir glänsande och mer levande. Är man osäker på färgen kan man ta en nyans som ligger nära sitt egen hårfärg. Då fungerar toningen som en hårpackning – men med kraftigare effekt och som varar längre.

  3. Plocka ögonbrynen! Även om du gör det lite då och då kan det löna sig att lägga lite extra tid på att få brynen riktigt jämna och fina. Ett tips är att stå i dagsljus för att kunna upptäcka de små strån som kan göra hela skillnaden. Ett annat tips är att inte noppa ögonbrynen samma dag man vill se extra snygg ut eftersom man kan vara lite röd efteråt. Välansade ögonbryn gör att ansiktet snabbt ser fräschare, yngre, öppnare och gladare! Har man lätt för att få plitor eller finnar kan man tvätta pincetten och huden med asolsprit innan och efter.

  4. Naturligtvis ska man också ägna lite extra tid åt tänderna. Det är kanske inte så lätt att få in ett tandläkarbesök på en vecka, men det finns mycket man kan göra själv för att även tänderna ska få en uppfräschning. Ta tandtråd en gång om dagen, skölj med fluor varje dag och borsta tänderna varje dag med tankräm som har en mildare blekeffekt (tex Denivit). Och ha med tandvänliga tuggummin att använda varje gång du ätit eller druckit något med socker eller koffein i.

  5. Under hela veckan ska man se till att få ordentligt med sömn. Under natten reparerar sig kroppen och det är svårt att se riktigt snygg och fräsch ut utan tillräcklig sömn! Jag rekommenderar 9-10 timmar så att man får ta igen sig om man slarvat en del tidigare. Om man tycker att det räcker med att sova 8 timmar så kan man gå och lägga sig en timme tidigare eftersom det ofta tar en stund innan man somnat ordentligt.

  6. Vad gäller kosten ska man tänka på att få i sig tillräckligt med vitaminer och proteiner. Dvs mycket grönsaker och frukt och köttprodukter (mycket fisk och kyckling, och lite nöt/fläskkött) och eller vegetariska proteinkällor som bönor, linser och quinoa till exempel. Jag rekommenderar också att ta vitamintillskott. En mutlivitamin per dag kan varieras med B-vitamintillskott varannan dag eftersom detta är jättebra för hud, hår och naglar. Och effekten märks nästan direkt!

  7. Den sista finputsningen kan man göra före festen eller då man vill vara extra fin. Jag rekommenderar en riktigt bra lermask för ansiktet och kan tipsa om Marja Entrichs ”Rengöringsmask för alla hudtyper”. Den smörjes in på lätt fuktad hud och sitter på i ca 15 minuter. Dessutom kan man passa på att fila och smörja in fötterna (dagen före man ska iväg eftersom fötterna blir kladdiga ett bra tag efteråt!).

  8. Om man ändå också vill röra på sig lite extra under veckan, gör detta ofta jättestor skillnad för hur man ser ut! Varje gång man motionerat blir huden ordentligt ”ventilerad” av ökad blodcirkulation vilket gör att man ser mycket fräschare ut snabbt. Huden repareras också bättre. Det bästa är att träna så man hinner bli ordentligt svettig. Men som tidigare rekommenderar jag att man varierar styrka med kondition varannan dag. Dels så att kroppen får vila och dels för att det är roligare. Varför inte springa 10-30 minuter alternativt gå 30-60 minuter och varva det med armhävningar (så många man klarar av!) och situps (mitt förslag är 30st +30st+30st om man orkar – varierar gärna vanliga med sneda och ”cykling”).

  9. Ett sista tips är att lägga lite mer tid än man brukar på att klä sig matchigt, skönt och snyggt och för att hinna lägga en omsorgsfull makeup. Kanske kan man också putsa skorna, sy i den där knappen och varför inte skaffa sig något nytt klädesplagg eller en accessoar som livar upp!


Vad har ni för tips på snabbmakeovers? Jag tänker att de ska vara lätta och inte så dyra. Annars är ju spa ett trevligt alternativ! Hur gör du dig snygg några dagar innan ett större hallabaloo? Eller när du vill känna dig extra vårfräsch?


Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: