Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



söndag 13 april 2008

Om förväntningar – funderingar kring veckans citat



Veckans citat

"Hight achievement always takes place in the framework of hight expectation" av Jack Kinder

handlar om att förväntningar och resultat är intimt förknippade. Kan det vara så att vi har större chans att lyckas med något när vi laddar upp det med förväntan och tar ut segern i förskott? Vi investerar då både energi och känslor i projektet och antar att förhoppningarna ska infrias – vilket ofta också kan vara förutsättningar för att vi ska kunna åstadkomma något. Hur ofta blir vi klara med uppgifter vi utför mer halvhjärtat? Kanske positiva förväntningar kan fungera som en självuppfyllande profetia – som vi tagit i vår tjänst.

Man hör ofta att man inte ska förvänta sig för mycket, för då kan man bli besviken. Och det stämmer ju. Det är inte resultatet i sig som ger besvikelsen, utan just att det inte blev som vi tänkt oss. Men hur roligt blir ett liv om man ska vara pessimist hela tiden? Är det då inte lätt att ge upp på förhand och undvika att riktigt engagera sig i någonting? Att ständigt förvänta sig det värsta och hoppas på det bästa kan leda till att man lägger all sin energi på att förbereda plan B, plan C och plan D. Så istället för att investera alla resurser och skapa en riktigt åtråvärd vision garderar man sig och blir till slut nästan lättad när man misslyckas! För då har man ju tänkt ut helt rätt strategi för att klara ut situationen. Vad var det jag sa?

Vad har du för tankar och erfarenheter kring förväntningar? Stjälper eller hjälper de?

Inga kommentarer: