Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



måndag 9 juni 2008

Tankar kring veckans citat

Veckans citat

The more severe the pain or illness, the more severe will be the necessary changes. These may involve breaking bad habits, or acquiring some new and better ones.

Peter McWilliams

får mig att tänka på boken ”Smärtbäraren”. Den handlar om en kvinna som jobbar med att överta andras kroppar tillfälligt för att komma i fysisk form. Och hon kan känna vilket motstånd det finns i kroppen, hur olika minnen och upplevelser gör det svårt att orka ta hand om kroppen på ett bra sätt. Det är en otrolig uppförsbacke och det är just det kroppens bärare inte orkar med, utan de lämnar in kroppen på en helrenovering och tar tillbaka den när den funkar optimalt igen. Sen har jag inte läst hela boken – så det spännande slutet får ni själva uppleva utan inblandning! Boken är lättillgänglig och både kort och välskriven.

Men är det inte lite så med ovanor och smärta? Att ju sämre vi mår, ju djupare vi hamnat i ovanans träsk, desto mer ansträngning krävs det för att komma i form igen. Komma tillbaka. Jag tänker på DrPhil som brukar säga nånting liknande ”Om det tog dig 4 år att få 30 kilos övervikt, är det inte rimligt att begära att den försvinner på bara tre veckor”. Vilket är så lätt att glömma! Han brukar också säga att vad som utlöste ett beteende kan vara något helt annat än det som vidmakthåller beteendet. Det är därför förändring är så svårt!

Jag tror också att vi med tid och övning kör upp rejäla nervbanor i hjärnan så att det som är ordentligt inrotat är otroligt mycket svårare att förändra, än det som knappt hunnit mer än till en knappt urskiljbar grusig och gräsig landsväg. Ovanor kan på det sättet ses som ogräs som behöver rensas lite då och då för att inte ta all näring från alla andra blommor vi faktiskt vill ha i rabatten. Och en längre tids försummelse kräver mer strategisk planering och målmedvetna ageranden för att likna en blomsterrabatt igen.

Det är så lätt att man tar till de gamla vanorna igen. Det är så lätt att vakna upp nästa morgon och köra på sin gamla autopilot innan man börjar tänka till och försöka hitta tillbaka till det nya spåret igen. Vi får helt enkelt envist och mekaniskt trampa upp nya stigar innan de inte växer igen av sig själva igen. Vilket är otroligt svårt! Man kan lära gamla vanor att sitta, men det är ett respektingivande jobb!

Vilka inrotade mönster har du försökt eller vill förändra?


Inga kommentarer: