Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



fredag 27 juni 2008

Tips från 1647

Livsfilosofi har fascinerat människor i alla tider och på många sätt är frågor om moral och levnadsregler odödliga. I den klassiska boken Handbok i levnadskonst från 1647 finns många tänkvärda regler sammanfattade i koncisa formuleringar. Återger här två slumpmässigt utvalda tips (s.40):

30 Äga dig inte åt vanärande sysslor. Än mindre åt sådana som endast är sken och snarare väcker förakt än anseende. Hugskott har skapat många sekter, och den kloke bör unfly dem alla. Det finns människor med egenartade intressen, som omfattar allt som de visa tar avstånd från. Dessa människor är betagna i allt besynnerligt, som visserligen gör dem mycket kända men mer orsakar skratt än ryktbarhet. Den förtänksamme bör inte framhålla sig själv ens när han har visdom som värv, och än mindre i de sysslor som ger utövarna ett löjets drag. Det är ingen mening med att räkna upp dessa, för det allmänna föraktet har redan pekat ut dem.

31 Lär känna de lyckosamma för att kunna välja ut dem och de otursförföljda för att kunna undfly dem. Olycka beror oftast på korttänkthet och det finns inget mer smittsamt. Släpp aldrig minsta ont över din tröskel ty bakom det första ligger alltid många fler och större på lur. Det gäller att veta vilket kort man skall saka. Lägsta trumf på hand är viktigare än högsta i förra given. Sök dig till visa och förtänksamma människor om du är i tvivel, ty förr eller senare kommer de att få turen med sig.

Tipsen handlar mycket om heder, rykte och social påverkan. Vad väcker de för tankar hos dig?

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Inga kommentarer: