Veckans citat

The more you claim your own destiny, the easier it will be to love unconditionally. The more you love, the more comfortably you'll fit in with all sorts of people.

Martha Beck



lördag 7 juni 2008

Veckans tips v 15


Veckans tips är lånade från Emanuel som skriver om att det som skiljer den som tänker på att förändra sitt liv och den som verkligen förändrar sitt liv är självdisciplin och hur man skapar detta i sitt liv. Detta är ett utdrag från artikeln 4-stegsguide: Få övermänsklig disciplin.

1. ACCEPTERA: Sådan är en disciplinerad person

Enligt Wikipedia är en disciplinerad person någon som “uppfyller sina åtaganden och handlar i enlighet med sin föreställning om vad som är bäst att göra, även då ett sådant handlande medför ett obehag på kort sikt. Denna egenskap betraktas av många som en eftertraktansvärd dygd.”

Alltså, självdisciplin är ett löfte.
Gör dig inte själv besviken med att sukta efter saker du inte till fullo vill ha. Som sedelärande exempel: jag vill inte ha en Ferrari (delvis för att jag inte har körkort) för att uppoffringen skulle vara allt för stor. Kostnaden på runt en miljon kronor är inte ett bekymmer, vad som vore ett bekymmer är de saker jag skulle försaka på att omdisponera resurserna för att kunna köpa en sådan bil. Så när den åker förbi mig, kanske sneglar jag, men jag vill som sagt inte ha den.

Önska dig bara saker du verkligen, absolut och utan undantag vill ha. Det blir lättare då. Och du blir inte besviken på när du ständigt ger upp ett mål - eller ständigt misslyckas med målet för att du inte fick vad du vill ha.

PRINCIP ETT: Inse vad som lockar, accaptera vad du vill ha och vad du kommer avstå för att få det. Definera, skala bort, och upprepa - tills du har ett mätbart mål.

2. VILJESTYRKA: Självdisciplin är en muskel.

Självdisciplin kan liknas vid en muskel - används den inte blir den klen. Däremot, om du använder den ofta, blir den stark och du till fullo kan använda den för få vad du vill ha. Dock, på samma sätta som det krävs muskler för att bygga muskler, krävs det självdisciplin för att bygga självdisciplin.

Därför måste du utgå från dagens situation. Ett vanligt misstag är att gapa för stort, åta sig för stora och i många fall omöjliga utmaningar. På samma sätt som du fysiskt skulle utmattas, blir det likadant med disciplinen. Det blir en besvikelse. Fundera därför på vilken nivå du är genom den tidigare tankenöten. När du funderat kring vad du redan i dag klarar av, ska du blicka framåt mot vad som önskas. För det är därifrån målet ska måttas, ritas och satsats. Ett mål som väcker lustar och viljestyrkan.

Viljestyrka är det som gör är din hävstång mot målet, den mentala kraften, energin, bakom önskemålet. Kort och gott - kraften i din disciplin. Samma resonemang går att applicera här - muskeln måste få arbeta.

PRINCIP TVÅ: Viljestyrka är en muskel som kan arbeta på många olika sätt. Men generellt ser det likadant ut, kraften i att välja ditt mål, gör uppa en plan (låt det inte ta för lång tid), bestämma dagen för agerande, därefter - agera.

3. GÖR DET: Självdisciplinens kärna - handling

Jag ska spara dig tusentals timmar och tusentals kronor som du kan tänkas slösa på böcker som utger sig för en sak som du redan vet - livets stora hemlighet är att det inte finns någon stor hemlighet. Oavsett vad du har för mål kommer du ta dig dit, om du jobbar hårt och aldrig, aldrig, aldrig ger upp.

Många kommer försöka övertyga dig om genvägar, snabba metoder och enklare varianter. Men det finns inget sådant. All handling är svårt. Den som aldrig andats själv, finner varje andetag tungt. Varje person som aldrig sprungit kommer inte att klara av löpning. Ditt utgångsläge må verka tungt, men det finns alltid befrielsen genom att betrakta något du lagt bakom dig - när du nått en ny nivå av din potential.

Därför behöver jag inte förklara det som är redan är, du kan svaret och du vet hur det går till - det är bara att göra.

PRINCIP TRE: Gör det. Inte sedan. Nu, som ett andetag. Och igen, omedelbart - andas. Och igen, utan att känna efter. Andas in, igen och igen. Det ska bli som den luft du andas - livsnödvändig.

4. UTHÅLLIGHET: Självdisciplin frodas i rätt miljö

De dagar och situationer som viljestyrkan inte är så stark som den borde vara, målet inte lockar lika mycket som tidigare är det viktigt och nödvändigt att ha skapat sig en miljö som frammanar den process du en gång bestämde dig för att fullfölja. För många människor är arbetsplatsen en sådan miljö - en del känner sig förmodligen inte så sugna på att gå till jobbet på morgonen, men de gör det ändå. För att sådan är miljön, omgivningen och rutinen. Tänk på hur man kan skapa en miljö som tvingar in dig i det beteende som önskar, så du slipper känna efter.

En vana tar tre veckor att odla. För att vara på den säkra sidan - ge det en månad. Därför är det alltid lättare att använda sig av ett mål som dagligen praktiseras för att

PRINCIP FYRA: I stunder av tvekan, skaka av - och ge det tid innan du omvärderar din tvekan. Olusten faller av när du segrar genom din självdisciplin som sväller i sin styrka.

Nu är det dags att agera. Inte sedan, alltid omedelbart nu.

Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: